KÉPben

A KÉPben a horvátországi Nehaj-erőd

Ha a strandolást nem neked találták ki, utálod a halat és úgy gondolod, hogy gyerekkorodban már mindent láttál “Jugóból”, emiatt pedig hanyagolod egész Horvátországot, akkor azt mondom ne tedd! Az előbbi állítások közül rám egyik sem igaz, bár tény, hogy két óránál többet nem nagyon tudok fürdőzéssel és napozással tölteni. A mediterrán tájakat viszont mind látványában, mind illatában, ízeiben és színeiben nagyon szeretem, ezért minden évben rám tör valamiféle kényszer, hogy legalább néhány napot eltöltsek valamelyik régióban. Tény, a strandoláson kívül kell más is; újabb és újabb felfedezések.

Ha csak egy hosszú hétvégényi ideje van az embernek, a legjobb választás a Tengermellék-Hegyvidék megye, mely nagy vonalakban magába foglalja a közeli Rijekát, Opatiját, a Krk- és Rab-szigeteket, illetve a Crikvenicától délre eső partszakaszt egészen Sibinj Krmpotski-ig. Mi most a Novi Vinodolski “bázisunkról” (ahol már többször jártunk az elmúlt években) tettünk egy kis kirándulást a szomszédos Lika-Zengg megyébe, mert az internetet böngészve elém ugrott egy nem nagy, de annál formásabb vár. Ám nem a környező hegyek valamelyikének díszeként, hanem a Senj (vagy másképp Zengg) nevű városka dombjából kinőve. Mintha a városnak valamiféle koronája, ékessége lenne. És az is!

Egyik oldalról a tenger és szemben a kopár Krk-sziget, másik oldalról a Vratnik-hegy a zöld erdőivel, alul pedig a partszakasz tündéri kis városkája, Senj – nagyjából ezt látja a turista, ha felmegy a Nehaj-várhoz. Egyenesen a négyzet alaprajzú erőd legtetejébe.

Néhány érdekesség: az 1558-ban épült várat részben Senj lerombolt templomainak, kolostorának és más épületeinek maradványaiból emelték. A török elleni védelem egyik stratégiai fontosságú objektuma volt nemcsak a térség, hanem Európa számára is. A védekezés hívta életre az úgynevezett kalózkodó uszkókok tengeri flottáját, amelynek maga a vár, illetve Senj város lett a központja. Mivel azonban az uszkókok nemcsak a törökök, hanem a velencei befolyás ellen is ugyanakkora lendülettel harcoltak, pechjükre éppen a Velencei Köztársaság lesz az, aki az erődöt elfoglalva elkergeti őket.

A várat az elmúlt években/évtizedekben fokozatosan felújították, ami meglehetősen jól sikerült, mert funkciót is kapott az építmény, így nemcsak emlékhely, hanem élő hely is. Étterem, történeti kiállítás, valamint kisebb koncertek, kulturális programok lebonyolítására alkalmas előadóterem és a már említett a kilátó található benne. A lőréseknek hála, pedig nem sokkolóan ér minket a gyönyörű látvány a vár tetején (még a végén leszédülnénk). Felfelé haladva ugyanis a pici ablakokon keresztül kapunk némi ízelítőt a ránk váró élményről, ami tulajdonképpen egy körpanorámában teljesedik ki.

Hogy a kritikusi énemet se nyomjam el, nekem kicsit fura, hogy egészen a bejáratig fel lehet menni autóval, hiszen eredetileg épp a megközelíthetetlenség volt a lényeg. Emiatt az erőd titokzatosságán esik némi csorba. Azt még értem, hogy a nagyobb rendezvények alkalmával felengedik a vendégeket, de hogy minden turista a fal mellett szeretne parkolni, az kicsit túlzás. Egy várért (annak látványáért) küzdjön meg az ember ma is! Mondjuk úgy, hogy sétál pár száz métert. Persze annak is megvan a maga bája, ha egy középkori vár előtt egy Tesla parkol 🙃

Ha már báj: maga Senj városka is simán elvarázsolja a látogatót, de arról majd később számolok be. Most túl sok(k) lenne a jóból 😊

Légy KÉPben a KulTour-Vidékkel!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük